Translate

Никад не заборавите

НА СВЕТУ ЈЕ ДЕСЕТ БОГАТСТАВА И СВИХ ДЕСЕТ СУ ИСТИНА -Најдрагоценији су они пријатељи које не познајемо. – Најбољи су они владари који траже друштво мудрих људи, а најгори су они мудри људи који траже друштво владара. – Ко има чворугу на челу, требало би повремено преко ње прећи руком. – Богаташи и тврдице личе на магарце који носе скупе товаре, а хране се јечмом и овсом. – Вредност човека налази се у његовом срцу и језику. - Живите сложно као браћа, а у послу поступајте као странци! – Човеково огледало су његова дела. – Ако желиш да нека земља пропадне, помоли се да у њој буде много вођа. – Не поправљај ако није поломљено. – Осим смрти и пореза ништа није сигурно. – Ко живи у нади, тај умире од глaди... – Учи народ, учи од народа... – Зао човек несрећа је завичаја. - Ко се са истином дружи тај срећу заслужи. – Најбољи друг је мајка, најбоља земља отаџбина. Река која тече нађе себи пут.

Странице Листови стари, дуготрајни пањеви

Портал Сазвежђе З

ИЗМЕЂУ МИТАРЕЊА ЧУДОВИШТА И УМЕТНОСТИ БУДУЋНОСТИ

ИЗМЕЂУ МИТАРЕЊА ЧУДОВИШТА И УМЕТНОСТИ БУДУЋНОСТИ
ПОЉЕ ДЕЛОВАЊА

субота, 1. август 2015.

Билтен „Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ (00360)

( Субота, 1. август  2015. Крај 8. Недеље по Духовима.– Салаш СЕВЕРАЦА)

 Ево, као што и обећасмо , почиње Други, тј. ТРЕЋИ живот  "Билтена Сазвежђа ЗАВЕТИНА" (НОВИНЕ БУДУЋНОСТИ) - овде, и одавде. Ускоро се приближава и тзв. Јубиларни и 365. број Билтена. Пријатељи "Заветина" знају када је започело публиковање Билтена, остали могу да се обавесте. Уосталом, биће прилика, да се о томе проговори на примерен начин...


*
КЉУЧНИ разлог зашто су мештани Велике Дренове, родног села чувеног писца Добрице Ћосића, најавили бојкот наставе 1. септембра, када школа понесе његово име, јесу ликвидације у режији Расинског партизанског одреда у том крају, за време Другог светског рата. Ћосић је у том одреду био заменик политичког комесара са партизанским надимком Геџа.
О томе су остали тек ретки писани трагови, а један од њих говори о стрељању 15 људи. Објављен је 1965. у Зборнику докумената НОР-а, где се, у фусноти, наводи да иза псеудонима Геџа стоји Ћосић. Недавно га је поново пронашао истраживач Ратко Лековић.
      
 
Драги Дел, раданско село, 2014. Снимак  Шоле (Ратомирка Соколовић). - Сви су ово село заборавили, сем Бога
*
(СРБИЈА У ОГЛЕДАЛУ)  ЛеЗ 0002632  МОДЕРАН СРЕДЊИ ВЕК - АМБИЦИОЗНА идеја да се поред старог средњовековног града Маглича у клисури Ибра, на средокраћи између Краљева и рударске варошице Ушће, изгради Краљевград, практично реплика старог Маглича само на супротној обали - средњовековни град са савременом инфраструктуром и атрактивним садржајима и даље је само идеја јер Краљевчани, упркос урађеном пројекту, без инвеститора и подршке државе, сами не могу да се упусте у његову реализацију.
   
 
Драги Дел, исто,  Шоле држи цвеће у руци. - Кад би ова кућа могла да прича!
*
(АНЂЕО СА  ЛАМПОМ)   ЛеЗ 0002624 "Кубанске капи" - нису чудо, али лече ракУ Београду се још испитује, у Тирани се - примењује. Репортери "Новости" су први новинари са српског говорног подручја који су лично дошли у клинику у Тирани да се увере да ли је "видатокс", много хваљени и оспоравани лек са Кубе против рака, чудо или "магла". Када смо први пут позвали телефоном, са клинике "Фарма Матрикс" су нам упутили јасан позив - дођите и видите сами шта то ми радимо. 
- "Видатокс" није чудо, и не враћа из мртвих, али је потпуно природан хомеопатски лек, чију активну супстанцу чини отров једне врсте шкорпије. Овај лек у почетним фазама успешно лечи рак, а у каснијим успорава болест и, за разлику од хемотерапије, оболелима омогућава достојанствен живот, без болова и са много више снаге и енергије - каже Тома Јанче, један од двојице власника, како за себе каже, мисионара, који су отворили ову клинику у Тирани


*
(АНЂЕО СА  ЛАМПОМ)  ЛеЗ 0002625  VIDATOKS - упозорење - новински чланак
Будите опрезни: Капи за рак се продају без дозволе.  /  До 40 пацијената мјесечно купи лијек у кубанској клиници у Тирани, или преко њихових посредника у Будви


*
Тако гласи стара изрека, чија се ваљаност још једном потврђује.
Нови хомеопатски лијек од отрова плавог шкорпиона лијечи низ карцинома код људи, објавили су кубански истраживачи.
Плави шкорпион (Рхопалурус Јунцеус) живи на Куби и име је добио по плавкастом репу, на којему му се налази злогласна бодља.
Боја тијела му је заправо наранчасто-црвенкаста, па га зову и црвеним шкорпионом.
 
Прођох Левач, прођох Шумадију, Радан, Пирот, Трговиште, или Србијом уздуж и попреко
     

*
 (СУРБИТА)   ЛеЗ 0002621   ПРАСТАРИ Винчанци субили врло развијена духовна цивилизација...-  ДУХОВНА КУЛТУРА  // ПРАСТАРИ Винчанци су били врло развијена духовна цивилизација. Према мишљењу научника, имали су своју митологију, а на основу археолошких налаза не може да буде уочена било која врста доминације. Није било ни матријархата ни патријархата, односно није постојала институционална доминација једног пола.
- Људи из неолита су освојили све вредности којима савремена цивилизација тежи: животу без рата и без доминације! Зато прича о њима није само прича из далеке прошлости, већ и прича наше будућности.
        

*
(СУРБИТА)  ЛеЗ 0002620  Винчанци пили пивоТЕХНОЛОШКА чуда савремене цивилизације убеђују нас да живимо знатно квалитетније него наши преци, али остаје питање да ли смо бољи од, на пример, Винчанаца, који су овде живели пре седам миленијума. За разлику од њих, ми смо стално под стресом, кредитом, алкохолом или опијатима, пречеста употреба мобилног телефона прети да нам „мозак претвори у пихтије“, а заузврат, вероватно неосновано себе сматрамо духовнијим од оних који су овде живели пре нас. Истраживања која је недавно спровео међународни тим стручњака, потврдила су нам да, осим што су пре више од 7.000 година наши преци у Винчи имали знатно хуманије куће од оних из средњег века, прастари житељи Подунавља живели су не познавајући ратовање, молећи се својим боговима и уживајући у равноправности полова. Штавише, још у оно време, познавали су производњу пива


*
Димитријевић, аутор
Уместо увода: Општи приступ. // (Први одломак) //  Паметарница Моравске Србије, земље и народа Мораве је нераздвојиви део опште србске* паметарнице, јер на простору Параћинско-јагодинске котлине и дуж тока Велике Мораве до ушћа у Дунав, живот древних Протосрба се одвијао још у најстаријим периодима цивилизације, о чему нам сведоче бројни налази и локалитети из свих цивилизацијских периода и врло бројни историјски записи. /  Овде ћемо говорити о тајној, забрањеној, непознатој, мало познатој, прећуткиваној или заборављеној историји народа Морава
        


*
(ЂЕРЂЕЛИН)  ЛеЗ 0002629   Благотин, град добрих људи (01)


*
(Библиотека ПРЕТЕК, 3) ЛеЗ 0002619   ГОВОРИСКОНСКОГ / Милисав Миленковић
Драган Борисављевић: АВРАМ –издање Удружења српских издавача, Београд, 2014.
Корице Борисављевићеве књиге
 После свог песничког искуства сажетог у претходне две књиге песама МАЛЕ ОБНОВЕ  и СТАРА ЈЕЗА, сигусним рукописом зашао је у оне пределе где живот и људи трају од искона, а он је у њима пронашао оне моралне врлине које служе на понос и појединачно и колективно српском националном бићу. Од страдалника до јунака оплео је венац који светли трајним вредностима и карактерише овај народ.
            Аутетнтичним гласом и звуком успео је да изједначи сва времена и да их улије у моћну реку поетског тока. Попут писаца који су стварали своје имагинарне завичаје и пределе, Драган Борисављевић је овом књигом песама АВРАМ од реалне Топлице и низа топонима у њој створио чудесно а препознатљиво. Као да је хтео да се поигра и покаже како се од стварности залази у легенду.
            Складно компонована књига, са позлаћеном лексичком патином као да одгонета тајне живота и смрти, тајне самог опстајавања. А опстајава се увек у свом исконском трајању непоновљивим чином живљења
      
 
Ова симболична слика песника Мирослава Тодоровића и једног од сталних сарадника, нека буде сликовит израз уредничке молбе: стрпљења, стрпљења, стрпљења! У "Заветине" стиже много текстова и не можемо одмах све објавити, ни тако брзо, из више разлога. Редослед мора постојати, да не би било љутње, а новим сарадницима и дописницима из унутрашњости Србије, или из белог света, саветујем да се учлане у Групу Заветине Запис Група Зз~ Non, Je ne regrette rien, јер текстове не-чланова од 2013 више не публикујем, осим у ретким и изузетним приликама (Б. Т)
*
Усамљен сам данас
(Крхки таласи облака
Скратили су снове океана)
Како би ме само могло спасити
Мало твоје истинске лудости
        
 
Позорница у Жагубици
*
(ДОПИСНИЦЕ) ЛеЗ 0002630  Колекција ретких књига, Миладина Милосављевића, учитеља у пензији - У колекцији ретких књига, пензионисани учитељ Миладин Милосављевић, из села близу Рековца, има једну од првих књига штампаних ћирилицом, све примерке првих издања дела Иве Aндрића, „Ламент над Београдом” који је у Јужноафричкој Републици штампао један Јагодинац, најмању књигу на свету...


*


*
(СВЕТИОНИК)  ЛеЗ 0002633  МАНАСТИР КРКА - ОБАСЈАЛО јутарње сунце кршевиту буковичку зараван код Кистања. Ту, са догледа Јадрана и заглушја севернодалматинског крша, вијугави пут спушта се према смарагднозеленој Крки. А, она савладана умором од тока прелепим кањоном, баш ту решила да се одмори. Одједном раширила корито, озеленела котлину. Начичкани гајеви, високи чемпреси, зелена трава и невероватан мир "нарушен" непрестаном "песмом" зрикаваца.
Из те оазе усред камене пустиње зачуше се црквена звона. Указа се и високи звоник. Манастир Крка! Велика врата порте широм отворена. Поплочаном, каменом стазом улазимо у бисер српске духовности у Далмацији. У светилиште које је пре седам векова подигла Јелена Шубић, сестра цара Душана Силног



*
(ФАДО) ЛеЗ 0002623  Свеће изгоре, а да сузуне пусте. - ... МИРИС меда, воска и тамјана, са нешто мало етеричних уља шири се воскарском радњом у Косовској улици код броја 34. Иако тек недавно пресељена из Макензијеве улице, где је опстала више од шест деценија, стари креденци, опрема и начин рада остали су аутентични. 
Данас се Анђелка Вујић прилагођава новим муштеријама, негујући занат који је наследила од свог свекра Драгомира, надалеко чувеног београдског воскара. Пошто су због реституције стари локал морали да предају власницима, породица Вујић преселила је занат у Косовску улицу, па је Анђелка, власница радње, свој асортиман допунила у складу са захтевима нових купаца.
Ових дана продавницу красе свеће у више боја, мирисне, са каменчићима, цвећем...
- Како смо променили локацију, потпуно се променио и профил купаца, 
     
М. Тодоровић усред реке Трешњевице, овог лета...(Недирнута природа)

*

Истраживачи НЛО феномена тврде да је НАСА снимила свемирски брод површине чак 216.000 километара квадратних.

Како преноси “Раша тудеј”, НАСА-ина опсерваторија СОХО (Solar and Heliospheric Observatory) снимила је фотографију на којој је наводно НЛО како се креће близу Сунца.

“Ловцима” на ванземаљске летелице ово је био још један доказ живота ван Земље.



*
Капија - музеја концентричних кругова, или Заветина под ведрим небом? Вероватно ће, јер је то у Божјим рукама и  уз помоћ добрих људи преко којих Бог делује овде на Земљи, једног дана таква  капија. или прелаз, у недирнуту природу  бити и подигнута, негде у Србији,  у Звижду, Хомољу, на Радану, на бреговима крај Mораве, а можда  и у Западној Србији? Ко зна? То је све, као и живот људски, и здравље, у божјој власти...


Нема коментара:

Постави коментар

Питања, питања, питања

Какво је стање књижевних часописа и листова, штам­ паних на папиру, данас у Србији? Колико је листова, часописа који се ишчекују са нестрпљењем и гутају од корица до корица? Зар није много више оних који су својеврсни мутанти транзиције? Када је све то започело и докле ће трајати то својеврсно мутирање и митарење чудовишта? Има ли уопште излаза из овог мрачног тунела данашњице? Ко га оличава? Ко у ствари овде представља ону другу, друкчију, непознату, придављену Србију? Види ли се на хоризонту мртвог мора нека светлост у даљини? Ко је окренут будућности, ма како она била застрашујућа? Чији су, одиста, прозори отворени, да се кроз њих мо­ же видети далеко, далеко?

РЕАГОВАЊА ЧИТАЛАЦА "Новина будућности"

..

..

___________________

Коментари, правила

Пре слања коментара молимо Вас да прочитате следећа правила: Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо читаоце Сазвежђа ЗАВЕТИНА да се приликом писања коментара придржавају правописних правила. Строго је забрањено лажно представљање. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени. Управник и уредник Сазвежђа ЗАВЕТИНА има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог Сазвежђа...

комплетариум

ПОРТАЛ "Сазвежђа З" или УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА "Заветина"

Овде ћете наћи најпотпунији списак скоро већине блогова и веб локација Портала, када будете одлучивали - на који ћете се, можда, претплатити, сутра или прекосутра. Прегледајте. Немојте се изненадити ако се неки блогови или сајтови не "отварају", то су они који су већ заштићени...

ПЛАТИ, ПА КЛАТИ

ТВРЂАВА "КУПИНИК" У КУПИНОВУ

ТВРЂАВА "КУПИНИК" У КУПИНОВУ
Рушевине тврђаве "Купиник". - Купиново, Пећинци, 15. век. Споменик кулртуре од великог значаја