Translate

Никад не заборавите

НА СВЕТУ ЈЕ ДЕСЕТ БОГАТСТАВА И СВИХ ДЕСЕТ СУ ИСТИНА -Најдрагоценији су они пријатељи које не познајемо. – Најбољи су они владари који траже друштво мудрих људи, а најгори су они мудри људи који траже друштво владара. – Ко има чворугу на челу, требало би повремено преко ње прећи руком. – Богаташи и тврдице личе на магарце који носе скупе товаре, а хране се јечмом и овсом. – Вредност човека налази се у његовом срцу и језику. - Живите сложно као браћа, а у послу поступајте као странци! – Човеково огледало су његова дела. – Ако желиш да нека земља пропадне, помоли се да у њој буде много вођа. – Не поправљај ако није поломљено. – Осим смрти и пореза ништа није сигурно. – Ко живи у нади, тај умире од глaди... – Учи народ, учи од народа... – Зао човек несрећа је завичаја. - Ко се са истином дружи тај срећу заслужи. – Најбољи друг је мајка, најбоља земља отаџбина. Река која тече нађе себи пут.

Странице Листови стари, дуготрајни пањеви

Портал Сазвежђе З

ИЗМЕЂУ МИТАРЕЊА ЧУДОВИШТА И УМЕТНОСТИ БУДУЋНОСТИ

ИЗМЕЂУ МИТАРЕЊА ЧУДОВИШТА И УМЕТНОСТИ БУДУЋНОСТИ
ПОЉЕ ДЕЛОВАЊА

петак, 21. август 2015.

НОВИБУСУР- Новине будућности Сурбита: Билтен „Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ (00366)


 Субота, 22. август  2015. Свети апостол Матија, свети мученик Антоније 




*
(ИЗМЕЂУ)  ЛеЗ 0002733  Публиковање - Рукописи се шаљу на адресу Оснивача и главног уредника М. Лукића, на обичну или електронску адресу.  - САВЕТ ЗА ПРИПРЕМУ РУКОПИСА Формат. Радове слати у електронском облику у програму Microsoft Office Word (верзија  2007), у фонту Times New Roman. Величина фонта 12, размак између редова 1,5, све маргине 2,5 цм. Текст равнати са обе маргине

*

(ШТА КАЖЕ НЕБО)  ЛеЗ 0002719  Добри ванземаљци обарали америчке ракете  -  Ванземаљске цивилизације пратиле су тестирање нуклеарног оружја, јер нису желеле да на нашој планети почне нуклеарни рат, тврди један од учесника треће експедиције на Месец, амерички астронаут Едгар Мичел. Придошлице су чак обарале америчке војне ракете током лансирања. Ипак, НАСА је пожурила да се огради од Мичеловог открића, пише „Дејли мејл“. 
Свемирци су посећивали Земљу како би зауставили нуклеарни рат САД и Совјетског Савеза, изјавио је астронаут Едвард Мичел који је боравио на Месецу, преноси лист „Дејли мејл“.
Астронаут је изјавио да су високи амерички војни званичници видели ванземаљске бродове током тестирања нуклеарног оружја четрдесетих година.

*
Потпис: зуби времена (Галерија "Сазвежђа З")
(КРОКОДИЛ)  ЛеЗ 0002722  Америка, америчка поезија, благотворне лектире, Бодлер, град, глупост Запада, чудесност, истина, љубав, пољски језик, радозналост, Рембо, руски  језик (руске империје), страх, свирепост, време...Чеслав Милош (1911- 2004) ове појмове описао је у делу „Абецедар”

*


(ЗАВЕТИНЕ: ми) ЛеЗ 0002723   Преминуо Арсен Дедић  - У Загребу је у 78. години умро Арсен Дедић, сазнају Новости. - Дедић је пре више од две недеље због сепсе хоспитализован у КБЦ-у Загреб, након што му је уграђена протеза кука у Крапинским Топлицама.
Међутим, у последња два дана стање му се нагло погоршало, отказали су му и бубрези и вечерас је изгубио је битку с болешћу.
Арсен Дедић је био свестрани уметник, композитор, флаутиста, диригент, аранжер, музички продуцент и песник.

*

(BALKAN ORIENT PRESS+)ЛеЗ 0002720  И званично укинули ћирилицу . ВУКОВАР - Вуковарско Градско веће изгласало је данас измене градског Статута према којима нису предвиђене двојезичне табле, односно ћирилично писмо, на градским установама, институцијама, трговима и улицама у Вуковару.
Да ћирилице до даљег неће бити на натписима у Вуковару одлучиле су странке с хрватским предзнаком у Већу, које су већином гласова усвојиле измене и допуне градског Статута према предлогу градоначелника Ивана Пенаве (ХДЗ), преносе хрватски медији.
За измене је гласало десет посланика владајуће градске коалиције ХДЗ-ХКС, уз подшку представнице ХДССБ-а Славице Јелинић која је осигурала пресудни глас за прихватање измена Статута, а против или суздржано било је десет посланика из редова СДП-а, СДСС-а, ХНС-а и СНС-а               http://azbukazavetina.blogspot.com/2015/08/blog-post_17.html

*


(СТООКЕ НОВИНЕ)  ЛеЗ 0002721  Биће Попина опет велика  - ДО пре три године било их је једва 15, а сада у Великој Попини, личком селу од Грачаца удаљеном двадесетак а од Книна нешто мање од 30 километара, живи више од 50 душа. То је, истина, тек мали део од оних нешто више од 700, колико их је било пре злогласне "Олује", али је и знак да ово село, ипак, лагано оживљава.


*

(ЗАГОНЕТНА ИСТОРИЈА)  ЛеЗ 0002725  Докази о масакру из каменог доба? - БЕРЛИН- Научници тврде да су пронашли ретке доказе праисторијског масакра у Европи пошто су ископали 7.000 година стару масовну гробницу са остацима неких од првих пољопривредника Старог континента на којима су видљиве ужасне ране.

Археолози који су проучавали кости 26 мушкараца, жена и деце сахрањених на локалитету из каменог доба Шонек-Килианштатен у близини Франкфурта кажу да су пронашли отиске ударца тупим предметом у главу, ране од стрела и намерно поломљене потколенице код неких жртава - како би их или спречили да побегну или да пренесу суморну поруку преживелима.


*


(ШТА КАЖЕ НЕБО?) ЛеЗ 0002726  Преминуо сведок масакра  -  ОД последица можданог удара недавно је, у 88. години, преминуо Миодраг Ченић, можда и последњи сведок стравичног партизанског злочина на крају Другог светског рата у Шибовима у Бањалуци, када је маљевима побијено више од 700, а можда и 1.000 заробљених четника војводе Павла Ђуришића.
Ову вест потврдио нам је председник Округа Крајине Равногорског покрета отаџбине Српске, Дарко Боговац.
- Сведочење Ченића је документовано, снимљено и доказе смо проследили на праве адресе - рекао је за "Новости" Боговац.
Он је истакао да Равногорски покрет још није добио дозволу за почетак ископавања на локалитету Шибови, за које се сумња да ту почивају посмртни остаци Ђуришићевих четника, те да је на потезу бањалучко окружно тужилаштво.

*

(ИЗМЕЂУ)  ЛеЗ 0002727   Гашин повратак. - Ноћу је падала киша, после пет паклених  тропских недеља,  и ја сам пијући кафу сео за сто, кад – гуу, гуууу... И још једном  гуу... Пришао сам прозору у соби у којој сам преспавао – гугутка. Гуче. Шта ми јавља?  Шта хоће? Жалузина је спуштена, као и завеса, пришао сам близу, да не уплашиум птицу... Голубови и гугутке су слетали, али на перваз другог прозора, у собици окренутој северу, крај стола за компјутер

*

(ИЗМЕЂУ)  ЛеЗ 0002728   РЕКВИЈЕМ / Бела Тукадруз . - Твоја свест, сјајна, празна и неодвојива од великог зрачења тела, не
рађа се и не умире и јесте Непроменљива Светлост - Душе,
на којој су отворени прозори и долазе да се нагледају сјаја
они који су гладни и сиромашни,
јер Ти си такве волео и запажао,
не оне преугојене, углађене и укалупљене,
јер Ти си волео гладне лавове -
а не сите и пресите - дремљиве псе.
Оне мамурне од пијанства с Марксом,
оне што су се обмотали илузијом,
мислећи да су богаташи духа,

*

(ИЗМЕЂУ)  ЛеЗ 0002729  ЧУДНЕ ЗАБЕЛЕШКЕ У БЕЛЕЖНИЦИ ФИЛИПА СЕНКОВИЋА(....) Један шугави мачак, којег сам срео пре неки дан близу Калемегдана, замјаука овако: “Знате ли ви, молићу лепо, како се утерује дуг?”Замислите, такво једно питање које поставља мачак. Јер и мачори данас знају да је уносније утеривати дугове него пецати или рибарити на Дунаву. И мачор очекујући мој одговор каза уместо мене:”Као и кратак, само што мало дуже траје!” И шмугну у једно од оних дворишта, где се, можда, котила и она  моја чувена чукун-чукун-чукун-чукун-чукун-чукун-баба! Да не дужимо; тако вам је то: чак и мачке и пси, у овој земљи која се буса у прса и верује у некакву своју слободарску традицију, више памте - и од песника и историчара, нарочито оних успешних, тј. дворских...
*
(ИЗМЕЂУ)  ЛеЗ 0002730  НЕ МОГУ СЕ ИСКУПИТИ СЕЋАЊИМА, НИ БОЛОМИз  Необјављених рукописа

*

(ИЗМЕЂУ)  ЛеЗ 0002731 ОБЈАВА ОПШТЕ МОБИЛИЗАЦИЈЕ  ПЕСНИКА (ПИСАЦА)-КРИТИЧАРА  - ... Гасећи се и полако умирући Б. Поповић тражи од Лазаревића да се прими мисије. - Мисије, мисије, треба да се примите мисије.... И Лазаревић се уместо тога, игром судбине и понајвише вољом нових господара, уместо мисије, примио улоге баштована, архитекте вртова... Ко то овде, заиста, и чини?Ко истражује и критикује ту балсамирану или новију српску бирократску књижевност и њене актере? Ко има снаге да се прихвати мисије?
*

(ИЗМЕЂУ)  ЛеЗ 0002732  БЕЛО, ЦРНО, ЦРВЕНО / Бела Тукадруз(Оно чему сам се вратио много година доцније)
Глава XII
...Авлије се плаве од јоргована.
Авлије се беле од љиљана.
Овде бомбе не експлодирају,
Али измилеше чудне змије,
Као да су укрштене са "божјим кравицама"
(како овде зову даждевњаке).
Роса. Гукање гугутака.Роса до колена
Јорговани. Расцветани. Али не миришу.



*


(СРБИЈА У ОГЛЕДАЛУ)  ЛеЗ 0002724  Држава мецена?  -  ЗА откуп уметничких дела у области визуелних уметности за 2014. Министарство културе и информисања Србије издвојило је 71,8 милон динара. Толико је, другим речима, коштао „одговор“ на 81 предлог - захтев музеја и галерија, који су новим делима савремених уметника желеле да обнове своје колекције. Радови су плаћани од 20.000 динара до око 10 милиона. Конкурс за финансирање уметничких дела први пут је расписан после готово 15 година. 

*

(ДОПИСНИЦЕ)  ЛеЗ 0002734  Табле без ћирилицеХРВАТСКИМ властима Београд је од почетка 2014. године предао 34 протестне ноте. Такође, на адресу Загреба отишло је чак око 7.000 различитих службених дописа који су се односили на многобројне проблеме, спорове и захтеве Срба из Хрватске, а на огромну већину њих никада није одговорено! 
Ови подаци "огледало" су српско-хрватских односа током последње две године, додатно усијаних одлуком вуковарских власти да забране ћирилицу. И овим поводом, Министарство спољних послова Србије предало је протестну ноту амбасади Хрватске у Београду, али је и после ње званични Загреб остао нем на потез локалних власти у граду на Вуки.
На другој страни, представници српске заједнице у Хрватској још нису одлучили шта ће бити њихов наредни корак: хоће ли од Уставног суда затражити оцену уставности скандалозне одлуке или ће се обратити Европској унији јер је нарушен претприступни споразум о прикључењу Хрватске ЕУ.

*

(СРБИЈА У ОГЛЕДАЛУ) ЛеЗ 0002735  Задужбинари обновили сјај Србије  - У ОБНОВИ српске државности учествовали су заборављени задужбинари од Кијева, преко Будима и Беча, све до Трста. Србију која је постала ратовима опустошена гранична област Османске империје, они су видели васкрслу у немањићком сјају и нису жалили да иметак и животе уграде у ту визију. /  Српска револуција вратила је најхрабрије потомке Срба из збегова као утемељиваче професионалне војске, дипломатије, просвете и државне администрације. Као својеврсну задужбину оставили су нам и израз "прави се Тоша", којим се устаници 1804. описивали необичног Тодора, првог српског артиљеријског војводу и тополивца. Зналац разних вештина и језика упорно се правио невешт кад су га питали одакле је. Као и сви Срби "иностранци" у устанку он је имао лажни идентитет да би сачувао породицу од одмазде и сакрио кријумчарске канале којима је стизао ратни материјал плаћен његовим новцем.
Тек недавно је откривено да се артиљерац Тоша звао Томо Милиновић. Родом из Мориња у Боки которској постао је морепловац и успешан трговац, а научио је и вештину ливења бронзе, од које су се правила и звона и топови. Чим је 1804. букнуо устанак, он оставља колонију имућних Срба у Трсту и долази у Србију

*


(Група Зз ~ Non, Je ne regrette rien) ЛеЗ 0002736  ДЕВОЈАЧКА ШКОЛА / Радивој Шајтинац
Кестен нема питомину
Сем оне јестиве изнутрице
Испод гаравих образа
Љуски у великој семенки
Плоду који тежак и усијан
Блиста у  уличном спаљивању
Изблиза све то вири....

*

(СТООКЕ НОВИНЕ) ЛеЗ 0002737   Признање Ђорђу Нешићу  - ПОД сводовима манастира Жиче, средњовековне задужбине Немањића, у среду је на дан Преображења Господњег, песнику Ђорђу Нешићу је, уз пригодну свечаност, после вишедневног саборовања уручена "Жичка хрисовуља" - највише признање Жичког духовног сабора "Преображење", једно од најпрестижнијих књижевних награда у нас, чиме је овај 24. по реду духовни сабор и окончан.
Како је одлуку о додели, по традицији, жири саопштио још 29. маја, на Спасовдан, овогодишња "Жичка хрисовуља" песнику Ђорђу Нешићу из Бијелог Брда код Осијека припала је за "за поезију што сведочи и памти повест народа са границе".

*

(КЊИЖАРА ПИСАЦА)  Миодраг Мркић ПОСЛЕДЊА СФЕРА МИСТИКЕ > Књига о Белатукадрузу. - Београд:Заветине, 2013, 1. шт. издање. – 511 стр.; 24. цм.
Прва исцрпнија монографија о богатом стваралаштву Мирослава Лукића. ISBN 978-86-82255-12-3 a) Лукић, Мирослав (1950– ) COBISS.SR-ID 195917324   Цена 1400,00 дин. Могуће је ову књигу добити и по повлашћеној цени од 920,00 дин, уплатом преко Post neta на моб. Тел.: + 381 65 3006 950...
    *

Издавач књижевних часописа „Заветина“, у прилици је да понуди, по нормалној цени, како дигитална издања књ. часописа „Заветине“, „Дрво живота“, „Трећа Србија“, „Уметност махагонија“, „Идентитет“, „Оркестар Суз“ и „ЗАВЕТИНЕ+“, тако и штампана на папиру.
Куповина појединих бројева угашених часописа „Заветина“ укључује и поклон: који је наравно изненађење за купца (тј. реч је о књигама – штампаним, или електронским, које издавач има у свом складишту).
Постоји могућност да евентуални заинтересовани купци набаве већину публикованих угашених часописа „Заветина“ на једном ЦД-у по релативно умереној цени…Или већину бројева појединачних часописа…
НАПОМЕНА: Најновија издања, књиге и часописе, шаљемо после уплате на PosTneT упутници – моб. Тел. + 381 65 3006950.


(из писма уредника) PS. -  Драги пријатељи! Од овог броја, Новибусур или Билтен стиже на личне интернет адресе најужег круга: тј. добијају га смо они који су се пријавили, како је предложено, у претходним обавештењима. Објаснили смо зашто је то нужно. Уосталом, сви остали  могу и сами да потраже и без посебних обавештења прегледају, уколико их занима, Новибусур. И то више немам намеру да понављам и подвлачим, ни члановима ни нечлановима Новог Друштва Суз.
Иначе, стрпљивим и поузданим пријатељима - свако добро.
Повремено ће овај Новибусур дбијати и непријављени, али само у оном случају уколико је неки њихов рад прихваћен за објављивање. И публикован.
Мирослав Лукић, ур.  (Београд, 21. 08. 2015 : 12:12 ч)
   За оне нове, евентуалне заинтересоване, важи исто: могу се без лутања, пријавити, на овој истој локацији - образац за контакт. Нужно је да: напишу своје пуно име и презиме, тачну кућну адресу, и своју актуелну интернет адресу. Гарантујемо да ти лични подаци неће бити ни у ком случају публиковани, ни злоупотребљени)

Нема коментара:

Постави коментар

Питања, питања, питања

Какво је стање књижевних часописа и листова, штам­ паних на папиру, данас у Србији? Колико је листова, часописа који се ишчекују са нестрпљењем и гутају од корица до корица? Зар није много више оних који су својеврсни мутанти транзиције? Када је све то започело и докле ће трајати то својеврсно мутирање и митарење чудовишта? Има ли уопште излаза из овог мрачног тунела данашњице? Ко га оличава? Ко у ствари овде представља ону другу, друкчију, непознату, придављену Србију? Види ли се на хоризонту мртвог мора нека светлост у даљини? Ко је окренут будућности, ма како она била застрашујућа? Чији су, одиста, прозори отворени, да се кроз њих мо­ же видети далеко, далеко?

РЕАГОВАЊА ЧИТАЛАЦА "Новина будућности"

..

..

___________________

Коментари, правила

Пре слања коментара молимо Вас да прочитате следећа правила: Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо читаоце Сазвежђа ЗАВЕТИНА да се приликом писања коментара придржавају правописних правила. Строго је забрањено лажно представљање. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени. Управник и уредник Сазвежђа ЗАВЕТИНА има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог Сазвежђа...

комплетариум

ПОРТАЛ "Сазвежђа З" или УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА "Заветина"

Овде ћете наћи најпотпунији списак скоро већине блогова и веб локација Портала, када будете одлучивали - на који ћете се, можда, претплатити, сутра или прекосутра. Прегледајте. Немојте се изненадити ако се неки блогови или сајтови не "отварају", то су они који су већ заштићени...

ПЛАТИ, ПА КЛАТИ

ТВРЂАВА "КУПИНИК" У КУПИНОВУ

ТВРЂАВА "КУПИНИК" У КУПИНОВУ
Рушевине тврђаве "Купиник". - Купиново, Пећинци, 15. век. Споменик кулртуре од великог значаја