Translate

Никад не заборавите

НА СВЕТУ ЈЕ ДЕСЕТ БОГАТСТАВА И СВИХ ДЕСЕТ СУ ИСТИНА -Најдрагоценији су они пријатељи које не познајемо. – Најбољи су они владари који траже друштво мудрих људи, а најгори су они мудри људи који траже друштво владара. – Ко има чворугу на челу, требало би повремено преко ње прећи руком. – Богаташи и тврдице личе на магарце који носе скупе товаре, а хране се јечмом и овсом. – Вредност човека налази се у његовом срцу и језику. - Живите сложно као браћа, а у послу поступајте као странци! – Човеково огледало су његова дела. – Ако желиш да нека земља пропадне, помоли се да у њој буде много вођа. – Не поправљај ако није поломљено. – Осим смрти и пореза ништа није сигурно. – Ко живи у нади, тај умире од глaди... – Учи народ, учи од народа... – Зао човек несрећа је завичаја. - Ко се са истином дружи тај срећу заслужи. – Најбољи друг је мајка, најбоља земља отаџбина. Река која тече нађе себи пут.

Странице Листови стари, дуготрајни пањеви

Портал Сазвежђе З

ИЗМЕЂУ МИТАРЕЊА ЧУДОВИШТА И УМЕТНОСТИ БУДУЋНОСТИ

ИЗМЕЂУ МИТАРЕЊА ЧУДОВИШТА И УМЕТНОСТИ БУДУЋНОСТИ
ПОЉЕ ДЕЛОВАЊА

понедељак, 1. август 2016.

НОВИБУСУР – Новине будућности „Сурбита“ (00403)



НА МАРГИНИ ПРИЧЕ О ДРЖАВИ И ВОЛУ

Први пут да сам, после двадесет и више година, путовао у јужну Србију међуградским аутобусом, а не аутом, и то је потрајало мало дуже.Аутобус је скретао са аутопута у Јагодину, па у Ниш, а из Ниша је према Бојнику ишао тзв. старим путем, којим сам пролазио први пут. До Ниша сам читао најновију књигу кратких прича С. Богдановића, и баш сам се зауставио – у читању – код приче  Трактат о држави и волу.
(...“Во је репоња кога нема на небу. Ни коњ му није раван. Нема га ни у хороскопу. Што одмах значи да за жене није интересантан. У основи он је бик, али су га прекројили.Одстранили су му јаја да их не заноси на кривинама...“  „Нико не каже за аутомобилски или неки други мотор да има толико и толико крава, него се позива на неке тамо коње-коњине...../ Државу су, иначе, појели државни коњи, док су је вукли државни волови. Та несрећа од државе,пак, мисли да се царски возила. Када воловима истекне рок, онда неки заглаве у кланицу, а неки у затвор.Судбина вола зависи од педигреа државе. Његово достигнуће је заблуда. Врхунска....“ – Али да не препричавам даље – довољно сте, верујем паметни да потражите књигу овог нелажног писца и прочитате је до краја). 
Размишљао сам о томе – како ћу да стигнем из Бојника у село (у коме је сахрањена моја Ш.) на четрдесетодневни помен, јер  аутобуси у том правцу - неких петнаестак километараж већ деценијама не саобраћају). Аутобус којим сам путовао обишао је, чинило ми се, пола југоисточне Србије, али стигао је по уобичајеном реду вожње око  пет поподне, што је било добро, мислио сам, јер за два сата пешачења,   могу да стигнем на Радан - за видела, што бих и учинио, јер један ђак-пешак - какав је била моја пок. жена -  заслужује ту врсту посмртне почасти....
   Ако неко помисли да је писац ових редова застранио (као онај  Богдановићев во,  да је настран), ја могу да поновим пишчеве речи -  да су настрани они који су ушли у неку странку  (може да буде и владајућа). Цитирам радо Богдановића, јер је солидан водич за овај део Србије, који је обрастао маховином и делује некако као призор из латиноамеричке прозе, као она огромна парна локомотива у сред Ниша, насукана као нека врста препотоског кита. Немам ништа против странака: зар и сам нисам покушавао да лобирам за једну нову партију  „Асоцијација Североисток – Југосток“, која би чвршће повезала ове крајеве и српске планине? Али смрћу  блиске жене на чији сам помен путовао, све се мењало. Па чак и када је реч о путовању из Београда у Бојник и Лебане.
   На планини сам схватио – Србија се бори за опстанак у условима који су можда и тежи него 1875,6,7 уочи Берлинског конгреса), јер су села десеткована, а шуме су, богме, прилично узнапредовале. Захваљујући мојој пок. жени и њеној сестри, најужој фамилији, али и пријатељима које сам стекао тамо, упознао сам један исконски свет горштака, тврдих и добрих људи (Шопова) и потомака Гвозедног пука и синова планине, и оних који нису раскинули са добрим традицијама својих предака, напротив, на свој начин су им удахнули колико се то могло нови дух. Али разумео сам и да се не могу одупирати судбини и да ћу све ређе и ређе долазити у овај део Србије, бринући о још једном гробу. Вероватно сам се на свој начин и опраштао са врло драгоценим и неизрецивим пределима, људима, живима и мртвима. Било ми је много чега жао, и толико пут ми је долазило да заплачем, не стидећи се суза, али ми је понајвише жао наше деце, мојих синова и пасторака, мада, надам се и верујем, да ће Бог погледати и њих у месецима и годинама које надолазе, да ће их очврснути и подупрти..



На планинама Србије,  Свети Стефан Високи, деспот српски, Син светога кнеза Лазара српског и кнегиње Милице. Заштитник хришћанства на Балкану у најтежим данима. Оснивач красних задужбина Манасије и Каленића. После многих трудова и невоља скончао 19. јула 1427. године;  1 августа   2016   М. Лукић

*


*

ЛеЗ 0007337   Бавећи се нумизматиком и вечитим, чудесним кореновима. - Тајна писања састоји се у вечитој и спонтаној душевној музици.
Ако ње нема, човек може само да "направи писца од себе". Али он није писац....
..................................................................................
Нешто протиче кроз душу. Вечито. Стално. Шта? 
Зашто? Ко то зна?  - аутор најмање.
   (бавећи се нумизматиком).
Василиј Розанов: ОСАМЉЕНОСТИ 
Београд, Графос, 1983, 95 стр.; стр.16.

_________________

Припремам се за - Бгд. Д. каки на тераси.Деца у мраку галаме  (на сокаку).  Немам бележницу: бележим овде (на 2. стр. споменуте Розановљеве књиге, испод  Библиотеке "ХОРИЗОНТИ"  и потписа уредника). Добро би било једнога дана - прикупити све те белешке са маргина свих књига на којима сам бележио  (у недостатку бележница) , повадити их о обрисати од прашине година...
     16. август 1985. око 21 час. После вечере (Лубенице из Пожежене).

     Сасвим случајно, вечерас, машио сам се за Розановљеву књигу, сву исподвлачену графитном оловком. Не знам зашто; уморило ме је буљење у компјутер; изнурила спарина. Е, лепо, помислио сам, прелиставајући записе Розанова, сутра путујем аутобусом у Јужну Србију, понећу баш ту књигу да читам, јер путовање аутобусом до места одредишта траје скоро пет часова. И тако, прелиставајући "Осамљености", налетим на једну забелешку коју је Розанов сачинио "радећи коректуру фељтона":  http://zavetinealineja.blogspot.rs/p/blog-page.html

ЛеЗ 0007338   У селу Врмџа, у подножју Ртња. - ЛАТИН-ГРАД. - У средишту села издиже се стена импозантних размера на којој су подизана утврђења од 3. векаЧувени Латинрад памти трагове многих војскиОвде је била римска караула за одбрану царског друмаодавде се бранила Византија од словенских племенабио је станиште богаташа и трговаца из Дубровника. Разорен је 1413. године. http://najboljidrug.blogspot.rs/2016/07/blog-post.html

ЛеЗ 0007309   Из "НЕЧИСТЕ СРБИЈЕ I " / Бела Тукадруз.  - ПОГОВОР књизи  
Бел
a Тукадруз  НЕЧИСТА СРБИЈА  I -  КОМЕНТАР УЗ ДВЕ БЕЛЕШКЕ
на крају

Негде при крају часописне верзије романа Доктор Смрт¹
постоје две сликовите реченице² тачне у много чему.Из тих округа
прашине и паучине Србију неће извући потомци доминатора титоизма,
нити некакав хуманизам и демократизам српских писаца, већ, хоћу да
верујем, неке друге личности, које тек стасавају, као независне и
светске. Да таквих личности има у најмлађој генерацији, да ће их бити
све више, можда показују и две белешке на крају споменутог романа.Прву3
је написао јунак романа, другу његов млађи колега, рецензент4.
Та књига је - то ће временом бити признато - својом жестином
отворила дуго очекивани пут превредновања у српској књижевности
и култури
. Та књига је показала шта је све опоганило и унередило
Србију 20. века.Напади на ову књигу су отпочели окаснело и подмукло.
Ти напади су дошли из очекиваног правца, од промашених
амбициозних људи, и очајника.5 Из маловарошког света.6
Превредновање се не може зауставити.Не могу га зауставити
непозвани.Јер нови живот и ново време траже нову савест за истине до
сада прећуткиване. Нека тако буде!  
http://suzovci.blogspot.rs/2016/07/i.html

ЛеЗ 0007310   Дугину 'Огледало српско'.  -  РУСКИ филозоф и политиколог Александар Дугин добитник је престижне награде "Огледало српско" коју додељује Друштво српских књижевника Црне Горе и Херцеговине.
Председник жирија Желидраг Никчевић рекао је новинарима да је Дугин један од најатрактивнијих и најутицајнијих интелектуалаца не само у Русији, него у целој Европи, а на известан начин и у Америци: - Његова реч се пажљиво ослушкује и анализира….  http://zavetineabovo.blogspot.rs/2016/07/blog-post.html

ЛеЗ 0007311   Ко обори једно дрво, убије једног Србина.Mилош Обреновић први еколог у свету Б. СУБАШИЋ | 25. јул 2016. 19:20 | Коментара: 3 - Вођа Другог српског устанка 1837. изгласао закон о заштити шума. Посланицима поручио: Ко обори једно дрво, убије једног Србина. Похлепа је узимала данак а шуме крчене . - После успеха Другог српског устанка, у Београдском пашалуку, који је био цела Србија, живело је око 120.000 пореских глава, односно мушкараца хришћана од седам до 80 година. Аустријски архиви наводе да је око 80 одсто територије било под густим, старим, храстовим шумама. Пруски официр, племић и путописац Ото Дубислав фон Пирх дивио се српским шумама и сматрао је да ће њихово мудро коришћење донети богатство земљи која се развија.
- Савршена тишина влада у Шумадији. Ниједне птице певачице, само једва чујан шум ветра који њише таласе од лишћа. Свето дрвеће, од којег се свако у данима опасности претвара у хајдука, као да је било потпуно црно под плавим небом. Пословица вели: Ко обори једно дрво, убије једног Србина. Ове шуме, у којима пребивају виле и мала божанства, оживљавају сећања на бића која смо волели а којих више нема - сетно је описао франуски путописац Жозеф Ренак остатке прашума у Шумадији, кроз коју је прошао у другој половини 19. века.
Данас је тек нешто више од четвртине Србије покривено шумом   http://httpvrg.blogspot.rs/2016/07/blog-post_26.html

ЛеЗ 0007302   Необјављени рукописи (1).  -  Необјављени рукописи Шолетови (Ратомирка Соколовић, Шоле, Коли Ивањска; 1953., Ивање - Београд, 2016). Већина ових рукописа је настајала, који месец пред Шолетову операцију, лето 2015. - све до средине пролећа, 2016. године, док је још увек могла да се бори, нада, верује да ће победити подмуклу болест).

Моје бистре раданске горске очи... - Ово је факсимил прве странице "Бележнице", без наслова, недатиране, једне (од неколико), у којој је Шоле бележила. Исписано је у овој бележници само 18 страна. 

"Моје бистре раданске горске очи скривене у чудним просторима одавала вас је зелена увала којом се увек стизало до вас.
Ниједно око скривено у ували није личило на друго,  ниниједна вода која је истицала није била иста.
Сигурна сам да су неке од њих биле и лековите.
Извирале су воде чудно на најчуднијим местима.
Извори су имали називе по просторима и локалитетима или власницима имања на којима су се налазили...
 НАПОМЕНА: Није дозвољено преузимање и прештампавање овог текста, или било ког другог  из "Необјављених рукописа" Шолетових, без изричите дозволе "Заветина" М. Лукића).
Ова прозна целина садржи непуних 8 страница. "Размишљам да л ћу као кад сам била дете да могу побројати све ивањске изворе", пише при дну странице. Желела је да остави сведочанство писано о свом месту рођења и одрастања, пишући непосредно разумљивим језком свога завичаја, из кога одјекује матерња мелодија и прште незаборавне слике...
   Крајем фебруара, ове године,  у понеким тренуцима, диктирала ми је оно што је записала, али не и из ове свеске. И све је то било једна иста прича, болна, опроштајна, сензибилна, понекад и неспретно испричана. Ноћу је знала да записује, Шолета су мучиле несанице и пре њене болести: болело ју је пропадање српских села, нестајање, а посебно села њеног најужег завичаја. Али Шоле није била војник смрти, већ војник живота: борила се са највећим душманином човечанства, дивовском снагом и неком неизрецивом древном шоповском силином надвладавања судбине, често сурове и неумитне.
    Све чешће се питам - зашто таква бића одлазе прерано?  http://carskirez.blogspot.rs/p/1.html

ЛеЗ 0007322   Весински дуд (одломак) / Шоле. -  Када устанем и протрљам очи пре но се умијем на Нијагари прво видим дан а одмах у том јутру угледам и дуд.
Дуд памтим од рођења, то је једно велико старо и озбиљно дрво  http://carskirez.blogspot.rs/2016/07/blog-post.html

ЛеЗ 0007323   Recycle Bin или  шта је све било у овим складиштима, на које сам био заборавио?  - У меморијама лаптопа, који само користили Ш. и ја, има ствари "старих" и по више година, на које сам, верујте, заборавио. Сад све то прегледам, и - већину тога бришем. Има и обиља Ш-ових фотографија, али ту нису све - преснимавао сам их с времена на време на тзв. "спољну меморију", коју су ми непознати хакери уништили (преотели) не тако давно... Тако да је на овом лаптопу остао само врло мали део фотографија које је сама Ш.- пасионирано снимала последњих година.   http://velikazavetina.blogspot.rs/2016/07/recycle-bin.html

ЛеЗ 0007324   Позајмна, виртуелна библиотека ДЦЗ, 1 (књиге)   -  Библиотека дигиталних књига и  часописа ДЦЗ, бесплатан преглед    http://velikazavetina.blogspot.rs/p/virtuelna.html 

ЛеЗ 0007325   Позајмна, виртуелна библиотека ДЦЗ, 2 (периодика)   http://velikazavetina.blogspot.rs/p/2.html

*

ЛеЗ 0007314   Јединствен поглед. -  Звижд, с-и Србија. Гробље на Старцу (с. Мишљеновац) (Документарна продукција Заветина - сачувани део)  http://osnivaczavetina.blogspot.rs/2016/07/blog-post.html

ЛеЗ 0007315   Како Килкулен наводи, ратна стратегија је да се неутралише Исис у Ираку, а како би се створио „мир“, а у Сирији да се заустави рат сукобљених страна, док је за разлику од њих, агресија на СР Југославију била та, да се створи довољно штете Војсци СР Југославије како би била присиљена на прекид ватре. - На основу статистике коју је урадио Дејвид Килкулен, испада да је Србија (СР Југославија) далеко опаснија за НАТО од терориста Ал Каиде, Исила, Ал Нусре и свих терористичких организација заједно, као и других, по њима „неподобних“ режима, а како кажу, због „демократије и владавине права“.  http://httpvrg.blogspot.rs/2016/07/kako-kilkulen-navodi-ratna-strategija.html
ЛеЗ 0007316   Трезор мезијске провинцијске благајне?-    Каменичани су подно Виника, окопавајући винограде, у два наврата пронашли велике количине римских новчића, што је највећи налаз античког новца у целокупној светској историји! Многи светски музеји купли су одређену количину ових кованица и данас их чувају као своје збирке античког новца  http://knjizevnenagradezavetina.blogspot.rs/2016/07/trezor-mezijske-provincijske-blagajne.html

ЛеЗ 0007317   СРПСКА КВОЧКА. -  Достојевски је био визионар, и у овом одломку, горе. Као и у другим стварима. Европа и свет су ушле у тај „почетак“. Стотинак и нешто година касније. Читајући бележнице Достојевског, поново, у ствари, читам нешто иако давно записано, много боље, од наших данашњих и новина и књига. Електронска издања појединих новина пуна су коментара читалаца, који потврђују страшну истину: да је малени српски народ, доведен на ивицу биолошког опстанка, толико подељен, да то изгледа апсурдно. Подељен је верски,идеолошки, партијски: не само комунизам, не само екстремне идеологије, него и ислам, тј. дуго турско ропство, оставили су неизбрисиве трагове на менталитет, народни живот, историју, душу...  http://zavetineatlantida.blogspot.rs/


*
ЛеЗ 0007318   НЕМОЈ ДА СОРОШ И КОМЕНТАРИ.  -  Зашто Џорџ Сорос продаје акције, купује злато и улаже на најнеочекиванијим местима? Уколико ствари остану какве јесу, Џорџ Сорос ће изгубити велику количину новца. Међутим, уколико дође до финансијске кризе, он ће се неочекивано обогатити.
Дакле, да ли Џорџ Сорос зна нешто што ми не знамо? Да ли је могуће да он верује у економски колапс?
Недавни потези Сороса су толико велики да их је поменуо и Wаll Street Јоуrnal:
„Забринут због глобалне економије и промене тржишта, милијардер Џорџ Сорос је недавно усмерио велика улагања на неочекивана места.
Његова фондација је продала акције и купила злато и акције рудника злата, очекујући слабљење великог броја тржишта. Инвеститори се обично окрећу ка злату у временима када се спрема финансијски крах“.
Није ли чудно што се Џорџ Сорос окреће ка злату у тренутку када је глобална економија релативно стабилна?  http://novastanicaupustinji.blogspot.rs/2016/07/blog-post_86.html

ЛеЗ 0007319   Сорошев план за Европу одвија се на Балкану.  -... Према Бжежинском, Евроазија представља велику шаховску таблу на којој се наставља игра за свјетски примат. У том контексту Бжежински је цитирао Sir Halforda Mackindera, понукан његовом формулацијом теорије Heartland-а из 1904. године: Ко влада Источном Европом, тај влада Heartland-ом (срчана регија или средишње подручје). Mackinder je под називом Heartland означио подручје Украјине, Западне Русије и Средње Еуропе. За Бжежинског Heartland је срце Евроазијског Балкана. Важна напомена гласи да је за Бжежинског Евроазијски Балкан, којем је име дао по „старом, европском Балкану који призива слике етничких конфликата и ривалства великих сила“[2], смјештен „унутар великог правоугаоника који означава зону нестабилности, а обухвата дијелове југоисточне Европе, централну Азију с дијеловима јужне Азије, Блиски исток и подручје Персијског залива“. http://novastanicaupustinji.blogspot.rs/2016/07/blog-post_6.html

ЛеЗ 0007320 Појава микродржаве „Либерланд“ на граници између Србије и Хрватске.... -  Појава микродржаве „Либерланд“ на граници између Србије и Хрватске указује на могућност да су специјалисти за провокацију и дестабилизацију, а на парама изазивача проблема по целом свету – милијардера Џорџа Сороша, изнашли да концепт микродржава може добро послужити ка средство за даљу „балканизацију“ ионако претерано сегментираног Балканског полуострва. Појава малих либертаријанских држава такође може значити и већу укљученост у међународне послове милијардера и либертаријанаца браће Чарлса и Дејвида Коха, који су већ доста урадили на корпоративизацији владе Сједињених Америчких Држава.
Чешки држављанин Вит Једличка је микродржаву Либерланд прогласио на западној обали Дунава, на територији између Хрватске и Србије. Ова парцела није једина спорна територија – од распада бивше Југославије, јер то су и дунавске Вуковарска ада и Шаренградска ада, на које Хрватска полаже право, али их је Србија већ заузела.
Једличка своје „право“ на Либерланд заснива на праву на „terra nullius“, ничију земљу. Једличка је члан чешке Странке слободних грађана, која заступа десничарску либертаријанску политику и, иако подржава НАТО, супротставља се прописима и законима Европске уније. Странка се залаже за права „ЛГБТ популације“, масовну приватизацију државних служби и легализацију дрога, а против већине пореза и екологије  http://novastanicaupustinji.blogspot.rs/2016/07/blog-post_7.html

ЛеЗ 0007321   Статус српских манастира на Косову и Метохији, видите, заувек је решен / Петар Сарић (1937).  -  Долазите с Косова и Метохије, из Сринићке Жупе, једне од најусамљенијих српских енклава. Могу ли тамо Срби да опстану, да остану своји на свом? Могу. Кад се преобразе националне нетрпељивости, кад љубави према свом не буде потребна мржња према туђем, кад мрзитељи схвате да је мржња оружје самоубица, све ће изгледати много простије. Немогуће постаће могуће. Без те наде, могуће може постати немогуће. Не верујем да ће човек ступити на тај пут, иако га је он изградио  http://httpvrg.blogspot.rs/2016/07/1937.html

*

ЛеЗ 0007326   Кремна – Долази време ратова… Главна битка биће између Русије и Турске, у реону Цариграда / Јован Тарабић. -  Пророчанство да ће сви Срби стати под једну шљиву су измислили наши непријатељи, али су се грдно преварили јер ће Србија опстати упркос свим недаћама. Када почне општи рат Србија неће у томе учествовати, али ће зато сви журити да дођу у нашу земљу како би пронашли мир и сигурност. Овде мислим на све народе од Европе до Америке. Ми смо богата земља са великим природним богатствима. Нажалост, очајни политичари су све продали странцима. Што се тиче општег рата, упозорава Јован, главна битка ће се водити између Русије и Турске и то у реону некадашњег Цариграда. У Креманском пророчанству пише да ће, када почне општи рат, наићи човек са Истока на белом коњу и казати: Стој народе, Бог на небу Цар на земљи. Тај човек није Тито како су многи комунисти лагали народ, већ се ради о будућем руском цару који ће ослободити све православне и српске земље. Где ће бити српска кућа то ће бити српско.  http://zavetinedonacije.blogspot.rs/2016/07/blog-post_28.html

ЛеЗ 0007307   Општи рат би, све говори, могао ускоро да почне. - Исламски вероучитељ: На прагу великог сукоба светских размена / Драган Вујичић | 24. јул 2016. 18:04 | Коментара: 5. - Шеик Имран Хосеин, исламски вероучитељ. Општи рат би, све говори, могао ускоро да почне. –  ИСИС НИЈЕ ВОЈСКА ИСЛАМА *ИМАТЕ ЛИ ПОРУКУ ЗА НАРОДЕ БАЛКАНА? - Молим све муслимане на Балкану да се не прикључују НАТО ратницима у сукобу са Русијом. Да не одлазе у редове ИСИС-а јер то није војска ислама. Православне народе молим да помогну својим комшијама исламске вероисповести, да их не одгурују од себе, него да остану заједно у изазовима који следе - каже шеик Имран Хосеин. http://suzovci.blogspot.rs/2016/07/blog-post_24.html


ЛеЗ 0007308   Наша је тешка драма у којој један крвави чин, унедоглед, бива замењен другим, још крвавијим. Мајски преврат 1903. - 1. Срби су се доселили из Бојке у ове крајеве.
2. После се не зна ништа.
3. 29. маја почиње историја Србије.
4. Све пре 29. маја рачуна се у предисторијско доба.
Тако ћемо ми јер смо карактери.
Бaш овако је писао Радоје Домановић у својој "Страдији", и баш тако је најбољи српски сатиричар доживео преврат 1903. године, када су убијени краљ Милан и краљица Драга Обреновић, а династија Карађорђевић засела на трон Србије.
Најзад, не треба заборавити да су тих година, после атентата на краљевски пар, Никола Пашић и његово радикали дефинитвно преузели у своје руке кормило српске државе и да је Пашић инспирисао Радоја Домановића за једну од најбриљантнијих приповедака српске књижевности - "Вођу", у којој народ иде за "мудрим" старцем који ћути, све док, попадали на дно понора, не открију да је вођа слеп!   http://mynevadress.blogspot.rs/2016/07/1903.html
*

ЛеЗ 0007313  Живот на Јагодњи-Обичаји Рађевине-Добривоје и Добрила Пантелић   http://zavetine.blogspot.rs/2016/07/zivot-na-jagodnji-obicaji-radjevine.html
ЛеЗ 0007312  Мигранти и кријумчари. -  Кријумчари миграната се примирили, траже нове "рупе" за руте / Екипа "НОВОСТИ" | 26. јул 2016. 08:12 | Мешовите патроле војске и полиције преполовиле број избеглица на границама. Око 130 мушкараца на Хоргошу штрајкује глађу. Несвестица због врућине - МЕШОВИТЕ патроле војске и полиције, које појачано контролишту гранцу Србије са Македонијом и Бугарском, према првим информацијама, дају резултате. У понедељак преко Прешева је ушло свега 37 људи из Македоније, док је из Бугарске евидентирано мање од 20. Ове бројке су, кажу у Центру за заштиту и пружање помоћи тражиоцима азила, скоро дупло мање него током прошле недеље, када је дневни просек био између 150 и 200 људи

ЛеЗ 0007306   Зашто опет Тонка, црна Тонка, чедо? / Дописник Станислав (Вина-веритас) - Ова прича спада у циклус "Под окупацијом". Пошто је г. Бора Станковић опазио да наша публика страсно тражи књижевне успомене из тога времена, то се решио (види објављене одломке у "Новостима") да све своје постојеће рукописе приопшти овој групи. Просто, стави испред одломка: "Ево шта се причало у једној кафани за време окупације" или: "Газда Јанаћко повуче три дима (а било је то у Београду у време окупације) и отпоче овако." Чује се да ће у овај циклус доћи и "Коштана". Пропратне речи биће: "Неки Aрса Циганин (у једној кафани у Беoграду под окупацијом) попи чоканче и стаде овако говорити:"  - http://alajbegovaslama.blogspot.rs/2016/07/blog-post.html

ЛеЗ 0007336   БОЛНИЦА / Зоран М. Мандић - За Мирољуба Милановића и Пола века ћутања  https://sites.google.com/site/bibliotekaalas/home/iz-novih-rukopisa-zorana-mandica/bolnica

ЛеЗ 0007332   ЛИСТОВИ НА ВЕТРУ---. СЕОСКА СВЕСКА ПРОЛЕЋНЕ БОЈЕ / Мирослав Тодоровић. - 21. 09.1999.
      ...Магла је преплавила долине. Језеро магле. Чује се из маглом заклоњене долине  и брда кукурикање петлова. Врхови брда бљеште обасјани сунчевом светлошћу. И на мом брду  је сунчано. Слушам, опадају зреле јабуке, туп удар капље у тишини.  Цвркућу птице. Бисерно светлуца роса. Седим на буковом трупчићу, читам Буњинову књигу „Под српом и чекићем“. Дрвљаник опустео. Ограда пала у траву. Буја благодатна тишина...  Прештампавање могуће једино уз дозволу аутора или уредника Лукића!!! https://sites.google.com/site/bibliotekaalas/miroslav-todorovic/listovinavetru#

ЛеЗ 0007327  ЈАГЛИЧИЋЕВ ПЈЕСНИЧКИ СТАВ / Ранко Поповић (Владимир Јагличић: ПОСЕДИ :Изабране и нове песме, Лакташи: Графомарк, 2011, 299 стр.; 20 цм. - Блок: О поезији Владимира Јагличића, стр.267-297. (Ранко Поповић, стр. 285-287   https://sites.google.com/site/bibliotekaalas/vladimir-jaglicic/jaglicicevpjesnickistav#

ЛеЗ 0007328  ЗАВИЧАЈ У ВИСИНИ / Рајко Петров Ного   . - Написана у сонетној форми, у деветерцима са устаљеном цезуром и звонким римама, прва самостална књига поезије Владимира Јагличића (р. 1961) Изван ума, у задатој, добровољној стези, трага за слободом. Као и живот, пјесма је за његагутљај слободе у апсани“.  https://sites.google.com/site/bibliotekaalas/vladimir-jaglicic/zavicajuvisini#

ЛеЗ 0007305   Пишу: "Изјава недеље" – Чуј Додика ја издајник поред њега... http://krugovi.blogspot.rs/2016/07/blog-post_7.html


ЛеЗ 0007271   КОЛЕКЦИОНАР: КУСТОС И СЕЛЕКТОР / Марија Ђорђевић  http://izsenke.blogspot.rs/p/blog-page.html


ЛеЗ 0007273   Архив у оснивању (01). О њима се говори? И о чему још? О рукама мајстора...   http://bibliotekez.blogspot.rs/p/blog-page_20.html

ЛеЗ 0007274   Романескни есеј о смрти (Есмер Белатукадруз "Доктор Смрт" - Ед. Браничево, Пожаревац, 2003.) / Зоран М. Мандић   http://bibliotekez.blogspot.rs/p/blog-page_20.html

ЛеЗ 0007275   (Архив у оснивању (02))  МIXER. -  ОДБРАНА ЋОСИЋЕВА И ХАЈДЕГЕРОВИ ПОСЛЕДЊИ ДАНИ  / Зоран Јанић   http://zavetineaba.blogspot.rs/p/blog-page.html

ЛеЗ 0007276   КАРТА СРПСКОГ СПАСА 25   http://zavetineaba.blogspot.rs/p/blog-page.html 

ЛеЗ 0007277  BULEVAR ZVEZDA Jerkov, Aleksandar  http://zavetineaba.blogspot.rs/p/blog-page.html 

 ЛеЗ 0007278   Обојица су данас губитници и поражени .... -  Матија Бећковић: Кобне наше поделе 20. јул 2016. 17:07 | Коментара: 6. - Братоубилаштво у Србији почело је у рату, продужено је после рата, а није престало ни у миру, до данашњега дана -  (Из беседе после парастоса убијеним српским жандармима 7. јула 1941. године у Белој Цркви)  http://edicijazavetine.blogspot.rs/2016/07/blog-post_20.html

ЛеЗ 0007279   Шта прича народ или наши балкански шпијуни? -  деда Трифунпре 7 сати Путин и Ердоган се састају почетком августа у Русији>Надам се да је то темељ за успостављање "новог светског поретка".Светски поредак,успостављен падом берлинског зида је дозивео свој крах.Један од сустинских разлога је и понасање светских моцника(УСА& вазали) на просторима еxYу,где су погазили све,до дата,успостављене принципе медјународног права.Да не спомињемо обојене револуције од Ирака, Либије, Египта, Украјине, Сирије... Тероризам исламских фундаменталиста је њихових руку дело.Јос је,само,дилема:Да ли они тим процесом управљају или им се отело контроли?Свет вапи за успостављањем новог поретка,инаце,је доведен на ивицу катаклизме.

стари реалистапре 5 сати  жттттТако је деда Трифуне !  http://novastanicaupustinji.blogspot.rs/2016/07/blog-post.html

Први пехар, Стојанова кућа ( код Кумбаре) Азировић Негован 
(од Џолета нашег праунук) (10 год. иде у Гучу)  (фотографије М. Соколовић)
ЛеЗ 0007304   Неочекивани сценарио  : Вучић препушта мандат? - Вучић због странаца препушта мандат? / E. В. Н. | 23. јул 2016. 12:45 > 20:33 | Коментара: 96
Премијер Србије наговестио да постоји могућност да неко други уместо њега формира нови кабинет. Центри моћи притискају да се одрекне најважнијих сарадника   http://krugovi.blogspot.rs/2016/07/blog-post_24.html

ЛеЗ 0007339   У Виминацијуму крај термоелектране Костолац откривене ранохришћанска светиња и ризница...-  ЕКСКЛУЗИВНОПокојнике зазиђивали са златом.& Борис СУБАШИЋ | 28. јул 2016. 21:15 | Коментара: 3. / У Виминацијуму крај термоелектране Костолац откривене ранохришћанска светиња и ризница. Хришћани и многобошци живели и сахрањивани једни крај других 
http://izsenke.blogspot.rs/2016/07/blog-post_29.html



Нема коментара:

Постави коментар

Питања, питања, питања

Какво је стање књижевних часописа и листова, штам­ паних на папиру, данас у Србији? Колико је листова, часописа који се ишчекују са нестрпљењем и гутају од корица до корица? Зар није много више оних који су својеврсни мутанти транзиције? Када је све то започело и докле ће трајати то својеврсно мутирање и митарење чудовишта? Има ли уопште излаза из овог мрачног тунела данашњице? Ко га оличава? Ко у ствари овде представља ону другу, друкчију, непознату, придављену Србију? Види ли се на хоризонту мртвог мора нека светлост у даљини? Ко је окренут будућности, ма како она била застрашујућа? Чији су, одиста, прозори отворени, да се кроз њих мо­ же видети далеко, далеко?

РЕАГОВАЊА ЧИТАЛАЦА "Новина будућности"

..

..

___________________

Коментари, правила

Пре слања коментара молимо Вас да прочитате следећа правила: Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо читаоце Сазвежђа ЗАВЕТИНА да се приликом писања коментара придржавају правописних правила. Строго је забрањено лажно представљање. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени. Управник и уредник Сазвежђа ЗАВЕТИНА има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог Сазвежђа...

комплетариум

ПОРТАЛ "Сазвежђа З" или УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА "Заветина"

Овде ћете наћи најпотпунији списак скоро већине блогова и веб локација Портала, када будете одлучивали - на који ћете се, можда, претплатити, сутра или прекосутра. Прегледајте. Немојте се изненадити ако се неки блогови или сајтови не "отварају", то су они који су већ заштићени...

ПЛАТИ, ПА КЛАТИ

ТВРЂАВА "КУПИНИК" У КУПИНОВУ

ТВРЂАВА "КУПИНИК" У КУПИНОВУ
Рушевине тврђаве "Купиник". - Купиново, Пећинци, 15. век. Споменик кулртуре од великог значаја